Zemiaky patria rovnako ako mrkva, petržlen či cvikla medzi koreňovú zeleninu. Vyskytujú sa každodennej strave národov, ktoré sú známe napriemernou dĺžkou života. 

Zemiaky sú zvlášť bohaté na draslík, ten pomáha regulovať krvný tlak a aj na vlákninu, ktorá je prospešná pre trávenie a pomáha chrániť pred hemoroidmi a rakovinou hrubého čreva. Dobrý príjem vlákniny sa spája aj s nižším rizikom ochorenia na cukrovku 2. typu.

Koreňovú zeleninu si pokojne doprajte denne. Zemiaky si vyberajte pevné a žiarivo sfarbené. Pred konzumáciou ich treba tepelne upraviť.

[Výborné zemiaky, RECEPTY zo zemiakov a zemiaky na rôzne spôsoby]

Varené zemiaky, alebo pečené zemiaky

Táto koreňová zelenina má pomerne málo kalórií, keď ich v 175 gramoch varených zemiakov je len 130. Varené zemiaky sú rovnako výborným zdrojom vitamínu C.

Obsahujú ho až o 50 % viac ako pečené zemiaky, pretože tento vitamín sa vysokou teplotou ničí. Varené zemiaky obsahujú aj viac tiamínu ako ich pečená verzia.

Určite si však doprajte aj pečené zemiaky, ktoré sú naopak bohaté na väčšinu živín koncentrovaných v šupke.

Pečené v šupke totiž poskytujú o takmer 40 % viac vlákniny a až o 45 percent viac vitamínu B ako varené zemiaky. Rovnako pečené obsahujú o 40 % viac draslíka, takmer 50 % železa a zinku, rovnako aj 30 % magnézia a fosforu. 

[Ľuľok zemiakový alebo zemiak – prečítajte si viac]

Uskladnenie

Zemiaky je dobrú uskladňovať na suchom, chladnom a tmavom mieste. Neodporúča sa ich skladov v chladničke.

Batáty – sladké zemiaky

Existuje viac ako 400 druhov batátov.

  • Dva najrozšírenejšie druhy sú pravdepodobne oranžové a fialové.
  • Oranžové sú najpopulárnejšie v USA a obsahujú betakarotén.
  • Fialové batáty sú naopak veľmi populárne v Ázií a tie obsahujú zase antokyány.
  • 200 gramov batátov obsahuje viac draslíka ako dva stredne veľké banány.