V rúre pečené zemiaky patria medzi obľúbené pochúťky či prilohu k hlavnému jedlu. Pripravte si ich s nami.

Je len málo tradičnejších slovenských jedál, alebo príloh. Bežne sa dajú kúpiť aj v reštauráciách, ale doma pripravené pečené zemiaky to je skutočná delikatesa.

Pripraviť si ich doma pritom nemusí byť vôbec zložité. A skvelá pochúťka sa môže servírovať.

Dá sa na nich pochutiť len tak na samotných, napríklad tak ako si ich dávali už naši starí otcovia a mami, iba s kyslou kapustou.

Či sa pečené zemiaky rozhodnete pripraviť ako prílohu k obľúbenému mäsu, tradične ladia aj s pohárom kyslého mlieka.

Ako na to? Ako si doma v rúre pripraviť túto skvelú pochúťku? Potrebujete len pár vecí, napríklad papier na pečenie a poďme na to.

Nech sa páči, inšpirujte sa našim receptom. Dobré recepty webu dobrezemiaky.sk vás prekvapia.

Zemiaky pečené v rúre na papieri

  • Ingrediencie
  • asi 12 stredných zemiakov – na osobu rátame asi 3 ks
  • olivový olej – asi 6 polievkových lyžíc
  • soľ, drvená rasca, mletá červená paprika, sušený cesnak alebo grilovacie korenie, korenie na pečené zemiaky (podľa chuti)
  • ešte potrebujeme papier na pečenie

Fantastické chrumkavé zemiaky webu DobráKuchyňa.sk

Príprava receptu

  1. Pripravíme si zemiaky. Ošúpeme ich, umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Uvaríme ich v hrnci s osolenou vodou.
  2. Keď voda zovrie a vytvorí sa pena, odstavíme ich a vodu zlejeme. Do vody pridáme olivový olej a korenie. Zemiaky vo vode premiešame.
  3. Korenie použijeme klasické, soľ, drvenú rascu, mletú červenú papriku, sušený cesnak, prípadne niektoré iné, ktoré máte radi.
  4. Plech na pečenie si pripravíme a vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky rovnomerne rozložíme po plechu. Rúru rozohrejeme na 200 oC a plech so zemiakmi do nej vložíme. Zemiaky pečieme do mäkka a zlatista približne 40 minút.

Poznámka: Na prípravu pečených zemiakov je vhodné zvoliť taký “mastnejší” druh, nie zemiaky sypké.

Zemiaky, ľuľok zemiakový (využitie, zloženie, účinky)