Urobte si s nami zemiakový guláš. Recept je jednoduchý a hlavne rýchly, takže si ho môžete uvariť naozaj kedykoľvek. Vyskúšajte tento guláš podľa webu chutnerecepty.sk.

Zemiakový guláš

Zemiakový guláš je výborná alternatíva, ak hľadáte, čo chutné a rýchle by ste si pripravili na obed alebo večeru. Hoci sa guláš zaradzuje k polievkam, zasýti nejedného siláka. Navyše, s čerstvým chlebom ním nepohrdne nikto. 

K letu na Slovensku určite patrí guláš so zemiakmi. Rodinné oslavy, priateľské posedenia či sobotné večery sú často v lete nezabudnuteľné a guláš je ich neoddeliteľnou súčasťou. Viete si ho pripraviť rýchlo a vo veľkom množstve, takže sa ujde každému. 

Neobsahuje lepok, preto vyjdete v ústrety určite každému. Ak máte možnosť si zemiakový guláš uvariť vonku v kotlíku, je to o lepšie. Môžete si doň zvoliť aj akýkoľvek druh mäsa podľa toho, aké najviac obľubujete. Deti najviac obľubujú guláš s kuracím mäsom. Praví gurmáni si ho vychutnávajú s divinou alebo hovädzím či bravčovým mäsom. 

Guláš má bohatú a hlbokú chuť. Dlhé a pomalé varenie mäsa spolu s aromatickými prísadami, ako sú cibuľa, cesnak a koreniny, prispieva k vývoju komplexných a chutných prvkov. Tieto prísady sa postupne kombinujú, čo vytvára plný a intenzívny chuťový zážitok.

História 

História guláša sa viaže k stredoeurópskej kuchyni, konkrétne k oblasti Maďarska sa považuje za jedno z národných jedál. 

Pôvodný guláš bol jedlo pripravené pre cestovateľov a pastierov, pretože obsahovalo suroviny, ktoré boli ľahko dostupné a dlhodobo skladovateľné.

Väčšinou sa pripravoval z mäsa (často hovädzieho alebo bravčového), ktoré sa nakrájalo na kúsky, dusilo sa v hrnci spolu s cibuľou a koreninami a podávalo sa s chlebom alebo cestovinami.

V priebehu času sa guláš stal súčasťou kultúry a tradície v Maďarsku. V 19. storočí sa stal súčasťou vojenskej stravy maďarských husárov, ktorí ho konzumovali na svojich pochodoch. 

Guláš sa stal populárnym jedlom nielen v Maďarsku, ale aj v susedných krajinách strednej Európy, ako sú Rakúsko, Slovensko a Česko. Dnes je zemiakový guláš so zemiakmi obľúbeným jedlom vo viacerých častiach sveta a je často spojený s bohatou a sýtou chuťou stredoeurópskej kuchyne.

Na guláši so zemiakmi si určite pochutí celá rodina alebo ktokoľvek, koho máte pri stole. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj náš recept na domáci chrumkavý chlieb alebo tradičný segedínsky guláš. Zachutí vám určite aj cigánska pečienka.

Ingrediencie na guláš so zemiakmi 

  • 600 g mäsa (bravčové pliecko alebo stehno, hovädzie mäso, divina alebo vykostené kuracie stehná),
  • 3 ks veľká cibuľa,
  • 2 PL bravčová masť,
  • 2 PL olivový olej, 
  • 6 ks zemiaky strednej veľkosti + 2 ks zemiaky (na zahustenie),
  • 2 ks paradajky strednej veľkosti,
  • 2 ks papriky strednej veľkosti (zelená, červená, žltá),
  • 4 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti),
  • na dochutenie: gulášové korenie, mletá červená paprika, kurkuma, celá rasca, bobkový list, nové korenie, soľ, sušený majorán, chilly papričky, bylinky

Postup receptu: zemiakový guláš

Mäso si pripravíme – umyjeme, usušíme, odblaníme a odstránime mastné časti. Použiť môžeme rôzne druhy mäsa podľa chuti. Mäso nakrájame na kocky a pridáme 2 lyžice oleja a gulášové korenie. Všetko dôkladne premiešame a dáme niekam do chladu aj na dva dni (mäsko bude mať výbornú chuť) alebo na pár hodín. Na jednu osobu to vyjde približne 100 gramov mäsa a 1 zemiak. 

Guláš so zemiakmi začíname. Pripravíme si mäso a dáme ho variť. Foto - Nela

2. Cibuľu si nakrájame na drobno a na masti (alebo olivovom oleji) ju opražíme dozlatista. Pridáme mäso a červenú papriku (2 plné PL). Potom pridáme trošku kurkumy, lyžičku celej rasce, bobkový list (1 ks), nové korenie (1 ks) a soľ. Ak použijeme hovädzie mäso alebo divinu, solí sa až nakoniec. Mäso restujeme, pokiaľ sa nezatiahne, prikryjeme ho a dusíme cca 5 minút, aby pustilo šťavu. Následne pridáme vodu tak, aby mäso zakrylo, podľa potreby podlievame a dusíme do polomäkka. 

Pripravíme si cibuľu a zemiaky. Foto - Nela

3. Zemiaky si umyjeme a nakrájame na kocky. Paradajky a papriku si taktiež umyjeme a nakrájame (paradajky na kocky a papriku na rezančeky). Cesnak si rozpučíme alebo nakrájame na drobno.

Pripravíme si zemiaky. Foto - Nela

4. Keď už máme mäso polomäkké, pridáme k nemu zemiaky a zeleninu. Dolejeme vodu približne 10 – 15 cm nad okraj mäsa a zeleniny (záleží, akú hustotu chceme). Pridáme rozotreté zemiaky na zahustenie. Aj vydusená cibuľa zahustí guláš. Varíme približne 15 – 20 minút a dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili. 

Dolejeme vodu a pridáme zemiaky. Foto - Nela

5. Päť minút pred koncom pridáme roztlačený cesnak a sušený majorán, ktorý rozdrvíme, aby sa uvoľnila jeho chuť. Ak sa vám zdá guláš veľmi hustý, prilejeme doňho vodu. Podávame ho s chlebom alebo iným pečivom. Ozdobiť ho môžeme papričkami a bylinkami. 

Guľáš so zemiakmi máme hotový. Foto - Nela

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj tipy na polievky z portálu Ženy v meste – rýchla paradajková polievka alebo výborná hrachová polievka so zemiakmi

Videorecept ako sa robí guláš